Ämnen av lite mer ovanliga träslag

Här hittar du några av världens vackraste och unika träslag.
Företaget är FCS certifierade och vi väljer våra inköpskanaler med omsorg.

Bild Benämning Dimension Enhet Information
undefined Amboynarot
 
Hel bit kg Gul till röd färg med mycket små mönster. Den finns i små kvantiteter.
Ursprungsland Indonesien.
undefined Banksia nöt Hel nöt st Fruktkroppen från en utblommad buske, fröhål runt om som ger ett mycket effektfullt mönster vid bearbetning. Populär till svarvning. Den är 10 – 20 cm lång. Växer bara i Australien.
Ursprungsland Australien.
undefined Bocote 52x52x400 mm st Ursprung Mexico
undefined Bubinga / Rosewood
 
52x52x300      
 
st Har en rosa/grå ytved med svagt rödbrun/brunviolett kärna som ofta har mörkare ådror. Har en dekorativ struktur och rätt god elasticitet.
Ursprung Västafrika.
         
undefined Chakte Coke / Red Heart 52x52x300
 
st Mörkbrunt träslag med rödaktiga toner, används vanligen till exklusiva möbler och konsthantverk. Ursprung Mexico.
undefined Cocobolo                        52x52x300 st Ett tropiskt träslag från Centralamerika. Kärnveden är orange, rödaktigt med mörkare oregelbundna slingrande mönster.
undefined Cocos (Black Palmira) 52x52x300 mm st Ursprung Asien
undefined Ebenholtz 52x52x300
 
st Ebenholtz är samlingsnamn för flera olika svarta träslag som alla är mycket hårda men också spröda, oftast från träd i slälktet Diospyros. Används som dekoration och till detaljer i instrument, utmärkt finish vid bearbetning.
Ursprungsland Nigeria.
undefined Idegran 
 
52x52x300           st Idegranen (Taxus baccata) är en barrväxt som ofta odlas som prydnadsbuske. Idegran är hårt och starkt och kan poleras till en vacker yta. Veden har en rödbrun kärna med ljus ytved, många små fasta kvistar, enskilt eller i grupper som ger ett dekorativt intryck. Ursprungsland England.
         
undefined Kingwood
 
52x52x300 st Kingwood är violett-brun med kraftig ådring, ett hårt träslag men förhållandevis lätt att bearbeta.
Ursrpungsland Brasilien.
undefined Körsbär, amr 52x52x300 st Ytveden är smal och vitgul till rosa. Kärnan är gul till rödbrun. Det amerikanska körsbärsvirket är mörkare än det europeiska.  Körsbär har tydliga årsringar och är ganska hårt men är relativt böjbart och elastiskt. Är lämpligt som fint trä till möbler, paneler och till svarvade samt snidade saker.
undefined Lönn 52x52x300 st Veden är gulvit och skillnaden mellan ytved och kärna är mycket liten, dock kan det inre av kärnveden få en mörkare struktur. Ibland kan fiberstrukturen vara vågig och ger då ett vackert flammigt mönster. Lönn är ett relativt hårt träslag men är trots det ganska lätt att bearbeta. Används för svarveri- och snickeriarbeten, musikinstrument. Genom att lönn inte avger färgpigment användes den förr till brödkavlar och mangelrullar.
undefined Mallerot  Brown/Red Hel bit kg Mallee är en buskliknande växtfamilj i Australien, rötterna skiftar i rött eller brunt och används som ämnen för sniderier, skålar och smycken.
undefined Masurbjörk ca 52x52x150 st Masurbjörk kännetecknas av den flammiga och vågiga struktur som skapats genom en genetisk defekt hos framförallt vårtbjörk. Masurvirke/masurved är hårdare och har en större klyvhållfasthet än vanlig björk. Används ofta till knivskaft, kåsor, hemslöjd och möbler.
Ursprungsland Finland.
undefined Merbau 52x52x300 st Merbau är ett medeltungt träslag som går i ljusmörkt till mörkt rödbrun färg. Lämpad för högklassiga inredningar och snickerier. Obehandlad Merbau kan lakas ur gulbrun substans om det kommer i kontakt med vatten.
undefined Oliv
 

52x52x300

75*75*300

st De få bitar man kan få ut ur ett olivträd har en unik blandning av ljus och mörkbrun struktur. Olivträd är exklusivt och eftertraktat för finsnickerier, men ett hårt och tungt träslag. Ursprungsland Spanien.
undefined Padouk
 
52x52x300 mm st Ursprung Afrika
undefined Palmwood 52x52x300 st Palmwood är liksom bambu ett grässläkte med träaktigt växtsätt. Det finns ca 1200 olika arter och palmwood är mycket hårt och till färgen mörkbrun med mörka strimmor.
Ursprung Asien.
undefined Pink Ivory 52x52x300 st Färgen varierar från gult till mörkt rosa, ett mycket ovanligt träslag. 
Ursprung Sydafrika.
undefined Pockenholz Hel bit kg Har en smal gul ytved, kärnan är brun till grön men mörknar efter hand. Luktar aromatiskt gummi i nysågat skick. Det är det tyngsta och hårdaste träet man känner till. Det är segt och tätväxande och går inte att böja. Träets hårdhet gör det svårt att bearbeta men verktygen slöas inte nämnvärt. Det suger inte åt sig vatten och dess bästa egenskap är att det är självsmörjande. Används för lager till maskindelar under vatten och alla ställen där det är svårt att smörja. Det används även till glidklossar i ramsågar, glidskenor, sulning av hyvlar, till knappar och smycken.
undefined Poppel, amr 80x80x600 st Ett lätt och formstabilt träslag. Rekommenderas för interiöra ting. Färgen går från krämfärgad till ljust halmfärgad och från ljusbrun, gulbrun till gulrosa färg.
undefined Purple Heart / Amarant
 
52x52x300 st Ett relativt hårt träslag med mycket dekorativ violett färg från Central och Sydamerika. Används ofta i möbler, knivskaft och småslöjd. 
undefined Päron 52x52x300 st Veden är ströporig, med för ögat osynliga kärl, ofta flammigt samt tungt och hårt. Färgen på virket är ofta rödbrun, med något mörkare kärna. Virket är lätt att bearbeta och tämlingen böjbart, men svårbearbetat där det är växtvridet, vilket inte är ovanligt bland fruktfträd. Används för konsthantverk, finare snickeriarbeten, möbler, musikinstrument och svarvade föremål. Päron är formstabilt och används även till vinkelhakar, linjaler och modellbyggen.
undefined Ropalo Lacewood
 
52x52x600 st Lacewood är mycket vackert med unikt mönster som kan liknas med celler i tvärsnitt. Veden är lätt rödbrun och används gärna till konsthantverk då det är relativt lätt att bearbeta.
Ursprungsland Australien.
undefined Snakewood
 
52x52x300 st Ett mycket exklusivt träslag där delar av veden liknar ormskinn, rödbrunt med mörka streck och fläckar. Ett mycket hårt träslag som används till dekorativa föremål, inläggningar och smycken. De bitar av veden som har det högt eftertraktade ormskinnsmönstret är mycket högt värderat och priset styrs av tillgången. Används till smycken, inläggningar och effektfulla detaljer på till exempel intrument.
Ursprung Centralamerika.
undefined Taguanöt
 
ca 20 st = 1 kg kg Taguanöten, liknar elfenben i struktur och färg men är ihålig. Taguanöten är vit, mycket hård att bearbeta och används i konsthantverk till smycken, inläggningar och detaljer i knivskaft. Kallas även vegetabiliskt elfenben och efterfrågan ökar då naturmaterial utan belastning av miljön efterfrågas allt mer.  
Ursprungsland Brasilien.
undefined Tulipwood
 
38x38x300 st Finns i en variant som växer i Nord Amerika, och en helt annan art från Brasilen. Brasiliansk Tulipwood är ett exklusivt träslag som används exemplevis som exklusiva inlägg i möbler eller till småslöjd. Det har mycket vackert utseende och eget utseende och färgskiftningar.
undefined Thuyarot Helbit

50x50x300
76x76x300

kg

st

Ett mörkbrunt, tätt träslag med mycket små mönster som ger effektfulla ytor.
Ursprung norra Afrika.
undefined Valnöt 52x52x300 st Ytveden är bara någon centimeter bred och vitgrå till färgen. Kärnveden i europeisk valnöt är gråbrun med mörkare strimmor och livligare struktur än den amerikanska, som däremot är mörkare brun. Är medelhård att bearbeta men ger fina ytor.

Valnöt är ett böjbart och starkt träslag. Används till gevärskolvar, möbler, inredningssnickerier, faner, plywood och svarvämnen.
undefined Zebrano 52x52x300
 
st Zebrano har bred grå ytved som inte är användbar. Kärnan är gulgrå med zebraliknande strimmor i bruna nyanser. Strukturen är mycket dekorativ. Zebrano är ett medelhårt trä som är relativt lätt att bearbeta.
Lämpligt att för svarvarbeten och till sådant snickeriarbete där skarpa kontraster önskas. tack vare träets elasticitet används zebrano även i pilbågar.
Ursprung Västafrika.
undefined Ziricote 52x52x300 st Ursprung Mexico

 

Sidan underhålls med webKontroll från Daladatorer