Litteratur

Fakta och inspiration inom ämnet finsnickeri, slöjd och träkunskap.

Betong inne

Här presenteras mängder av inredningsidéer och betongprojekt från stort till smått. I handboken längst bak i boken ser du enkelt hur man gör med hjälp av tydliga anvisningar och steg-för-steg-bilder. Camilla Arvidssons och Malin Nilssons tidigare böcker om betong har sålt i över 100 000 ex i Sverige!.
Sidantal: 127
Författare: Malin Nilsson och Camilla Arvidsson

artnr: 885

Drakar - att bygga och flyga

Boken innehåller inspirerande färgbilder och ger illustrerade exempel på flera olika drakmodeller man kan bygga själv. Här ges även materialtips, råd om vad man ska tänka på då man bygger sin egen drake, var och när man ska flyga den, varför den inte flyger och tips på hur man förbereder och ordnar drakfester.
Sidantal: 128
Författare: Olle Nessle

artnr: 896

Fågelholkar och vanliga holkfåglar

Denna bok ger råd om hur du tillverkar holkar och andra bon till ett femtiotal fågelarter. Utöver mått och byggbeskrivningar får du reda på när, var och hur du sätter upp holkar för olika arter. Du får också en inblick i de fåglarnas intressanta familjeliv och vanor. Dessutom kan du läsa om hur trädgården bör vara utformad för att fåglarna ska trivas samt hur du hindrar boplundrande djur att komma åt ägg och ungar i holkarna. Som extra bonus får du lära dig bygga bon till humlor, igelkottar och fladdermöss.
Sidantal: 104
Författare: Lennart Borlund

artnr: 892

Första Trädboken

Boken handlar om våra vanligaste vildväxande träd, och om dem finns det mycket spännande att lära. Alla träd som beskrivs är sådana som man kan se både i staden och på landet. Här får vi veta hur träden växer och lever - vad som är likt och olikt. Varför ändrar t ex bladen färg på hösten? Och varför heter det "hästkastanj?". Det, och mycket, mycket mer, förklaras här.
Sidantal: 55
Författare: Lars Klinting

artnr: 865

Känn igen Trä

Boken behandlar först de specifika kännetecken som olika träslag har. Därefter beskrivs utseendet på ett 30-tal olika träslag som växer i Norden. Den avslutas med begreppsförklaringar och sakregister.

Sidantal: 109
Författare: Roland Hörnfeldt

artnr: 890

Metaller hantverkare och arkeologi

När man ser en metallhantverkare hantera verktyg som utvecklades långt före Kristi födelse, är det uppenbart att det finns släktskap och förbindelser mellan dagens och äldre tiders arbete. Det unika bildmaterialet låter oss ta del av vackert och funktionellt hantverk som fångar sinnet och fantasin, oavsett om det kom till för tusen år sedan - eller i dag.


Metaller, hantverkare och arkeologi - från nutid till forntid vill inspirera och stimulera såväl hantverkare som historieintresserade och forskare.. Tyngdpunkten ligger på svenskt fyndmaterial från tidig medeltid och yngre järnålder med utflykter till andra länder och epoker. Boken avslutas med en omfattande ordlista med engelska översättningar av hantverkstermer och en gedigen litteraturlista där intresserade kan leta sig vidare inom området.

Sidantal: 320
Författare: Gustaf Trotzig

artnr: 856

undefined

Slöjd i en digital skola

All undervisning måste inte vara digital. Men alla lärare har ett ansvar att följa med sin tid och skapa sig en förståelse för vad det innebär att vara medborgare i dagens samhälle.

Det är utgångspunkten för antologin Slöjd i en digital skola. Redaktören Martina Rylander Lundström, själv legitimerad lärare i slöjd och svenska, har samlat lärare och forskare för att i nio kapitel ge olika perspektiv på hur skolämnet slöjd berörs – och kan berikas – av den pågående digitaliseringen.

Boken innehåller flera inspirerande exempel på hur digitala verktyg och teknik kan användas i undervisningen. Eller vad sägs om interaktiva brädspel, kläder som lyser eller fågelholkar som larmar när äggen har kläckts? Men boken fördjupar också diskussionen om ämnets roll i dagens skola – och i framtidens.

Slöjda roliga grejer som funkar

Boken beskriver steg för steg hur man tillverkar ett trettital olika roliga fungerande grejer. Det är allt från gummisnoddsdrivna bilar och båtar till enkla musikinstrument och olika rörliga och flygande objekt.
Sidantal: 76
Författare: Jan-Ove Jansson

artnr: 879

Slöjda för livet

Här beskrivs hur en pedagogiskt upplagd slöjdundervisning kan ta sig uttryck i ett modernt samhälle. Men också bakgrunden till att slöjd blev ett skolämne. Fjorton författare med god inblick i dagens skola och lärarutbildning beskriver utifrån sina egna erfarenheter och vetenskapliga rön olika pedagogiska slöjdverksamheter. Och de förklarar varför slöjd är viktigt för livet - nu och i framtiden! Denna antologi vänder sig till slöjdlärare, skolledare, lärarstudenter och andra intresserade
Sidantal: 212
Författare: Kajsa Borg mfl

artnr: 855

Småslöjden

Vi slöjdar med återbruksmaterial, vilda djur av toktvättade tröjor, snurrande vindflöjlar, praktfulla broderier med knappar och godispapper, vilda pinndjur från trädgårdens buskage och överdådiga kapsylblommor ...
Boken innehåller cirka 20 roliga och inspirerande slöjdprojekt med enkla och överskådliga beskrivningar, alla märkta med svårighetsgrad och med massor av variationsmöjligheter.
Sidantal: 72
Författare: Kalle Forss, Gunnar Jeppson, Jan Olofsson, Nisse Stormlod

artnr: 876

Snickra - din första faktabok

Här får du veta allt du behöver för att börja snickra med handverktyg. Du får lära dig om olika träslag och olika verktyg och får dessutom tydliga beskrivningar i text och bild till ett 30-tal saker som du kan snickra själv. Du hittar både enkla och lite mer avancerade föremål och både sådant som du har nytta av och sådant som bara är till prydnad eller roligt att leka med. Många av sakerna blir fina presenter att ge bort.
Sidantal: 44
Författare: Berndt Sundsten, Jan Jäger

artnr: 893

Snickra med och till barn

Det spelar ingen roll om du själv är van att hantera hammare och såg eller om det är första gången du slöjdar. I den här boken finns lämpliga projekt för alla. Spel, leksaksbilar, styltor eller kanske en fågelholk i flera våningar. Att snickra med barn är lycka i dubbel bemärkelse – glädjen i att göra något tillsammans, och stoltheten över att ha tillverkat användbara föremål med sina egna händer.
Sidantal: 64
Författare: Anette Grunditz

artnr: 880

undefined

Snickra steg för steg

Av Bridgewater, Alan; Bridgewater, Gill

Tillverka personliga möbler för hand till ditt hem - Snickra steg för steg guidar dig igenom alla grundläggande tekniker!
Med hjälp av tydliga steg för steg-fotografier och instruktioner får du lära dig, att förbereda olika träslag, att fanera och göra ytbehandlingar, om fler än 20 olika sorters fogar och mycket mer. Här finns bland annat tips på hur man restaurerar gamla möbler.
Boken ger dig grundkunskaper om verktyg och hur de används, både handverktyg och maskiner, och hur du tar hand om dem på bästa sätt.
Lär dig snickra en tavelram, ett vägghängt skåp eller kanske en bokhylla. Åtta snickeriprojekt presenteras med exakta mått och dimensioner, utrustnings- och materialbehov, och diagram som visar hur möbeln monteras..

Sidantal: 224 

Artnr: 853

Snickra träleksaker

Boken beskriver drygt ett trettiotal modeller av varierande svårighetsgrad: skallror, djur, småbilar, husvagn, lastbilar, gaffeltruck, traktor med grävare, frontlastare, vägarbetsfordon, bärgningsbil, mobilkran, skogsmaskiner, skördetröska, flygplan m.m. Alla leksaker fungerar, dvs. man kan gräva med grävmaskinen, lyfta med mobilkranen osv. Till varje modell finns tydliga steg-för-steg-beskrivningar och skalenliga ritningar.
Sidantal: 79
Författare: Erik Skarman

artnr: 877

Svenska Träd

Beskriver hur träden växer och ser ut, samt hur de har använts av människan genom tiderna. Den är rikt illustrerad med vackra och närgångna foton.
Sidantal: 128
Författare: Pelle Holmberg, Marie-Louise Eklöf

artnr: 863

Tälj - från rönnpipa till stol

Att tälja med handverktyg är lättare om man så långt det är möjligt använder färskt trä – eller grönt eller rått trä som det också kallas. Det är nämligen mjukare och lättare att bearbeta än torkat trä. Den här boken är fylld med små och stora projekt – allt från den klassiska rönnpipan till stegar och stolar. Sidantal: 120
Författare: Anders Lindberg

artnr. 889

undefined

Tälja och snida i trä

Med en träbit och några enkla verktyg vackra, praktiska träföremål för det moderna hemmet. 

Boken går igenom olika slags träslag, grundläggande verktyg, och tekniker. Genom tydliga steg-för-steg-instruktioner och många bilder lär du dig de färdigheter som behövs.Projekt i boken: Matsked - Spatel - Slev - Smörkniv - Kaffe­skopa - Skärbräda - Serveringsbricka - Liten skål Boken ger även råd om ytbehandling, hur man putsar med sandpapper, vaxar och oljar in. Här finns också tips på hur du tar hand om dina verktyg på bästa sätt.
Sidantal: 143

Författare: Max Bainbridge

artnr. 9789174692082

 

Tälja för kök och trädgård

Boken innehåller beskrivningar på vackra och praktiska föremål till köket och den lilla trädgården. 20 slöjdprojekt med många variationsmöjligheter och svårighetsgrader till skedar, fröstickor, skärbrädor, pinnlist, växtstöd, spaljéer, hyllor m.m. I boken får du lära dig olika täljgrepp.Du får också tips om målning, ytbehandling och hur du dekorera genom att skära med kniven.
Sidantal: 84
Författare: Jörgen Sundkvist

artnr: 871

undefined

Tälj! - en bok om trä, knivar och yxor

En vass kniv och en träbit är allt som behövs för att börja tälja. Varje träbit innehåller en oändlig mängd möjliga objekt - det handlar bara om att ta bort det som inte hör dit. Förutom grundläggande träkunskap och en genomgång av kniv- och yxteknik innehåller boken ett 30-tal roliga och praktiska projekt  allt från klassiska täljalster som köksgeråd, slevar, kaffeskopor och krokar till mer samtida skapelser som bartender-kit, skäggkammar, maracas och ätpinnar. Dessutom porträtteras några inspirerande människor som på olika sätt brinner för täljslöjden av idag.

Sidantal: 142

Artnr: 851

 
undefined

Slöjda i trä är en inspirerande grundbok som beskriver hur du slöjdar enkla, funktionella och roliga träföremål med kniv och yxa. Du får bland annat lära dig att tillverka slevar, skålar, smörknivar, tårtspadar, hängare, knoppar, skärbrädor och pallar.

 

Här får du svar på vilka verktyg och redskap du behöver, hur du väljer rätt material och vilka träslag och tekniker som lämpar sig bäst för olika föremål. Boken innehåller allt du behöver veta om klyvning, torkning, täljning, slipning, mönsterskärning, målning och ytbehandling. Här finns också en utförlig ordlista som förklarar alla fackuttryck.
Art nr 852

   
   

 

 

 

 

 

Sidan underhålls med webKontroll från Daladatorer